Bringing in the Light

Sunroom Addition with Light Monitor

  • New Sunroom Addition Exterior


  • New Sunroom Addition Interior


  • Side View of New Sunroom Exterior


About this project:

The owners of this Cape Cod style house wanted to brighten the inside of their home with natural light. Built in the early 1900’s, the original home did not have much outside light coming in. However, the challenge to this project was to preserve the style of the original house for any upgrades, modifications and additions. This was critical.

Rather than disrupt the original house, Ekocite Architecture worked with the clients to add a sunroom off the back of the house using an existing door. Because of this, the original house structure was not disrupted and the owners now have a sunroom to enjoy all year round, even on those cold days of winter.

Included in the project:

  • Energy-efficient floor-to-ceiling windows, allowing in maximum sunlight.
  • Off-white and beige tiles on the floor for natural light to resonate.
  • A light monitor above the sunroom, adding more sunlight.
  • Gas fireplace bringing warmth to the room in the winter months.
  • French doors to the outside.
  • An attached porch for access to both the swimming pool and croquet court.

Thinking of adding a sunroom? Let us know. We’d love to speak with you about it.


Oakland Township, Michigan

Printer-friendly download